Actualitat

El coronavirus als ulls. Com ens afecta?

  • 22 Març 2020
El coronavirus als ulls. Com ens afecta? - Dr. J. Martín

Ahir 21 de març de 2020, totes les societats científiques d'oftalmologia d'Espanya van fer arribar als seus socis un document comú, actualitzant els coneixements del Covid-19 i la seva associació amb l'oftalmologia.

Us resumeixo el contingut més important per a vosaltres. Si us plau, compartiu-ho amb els vostres coneguts i familiars per si acudeixen a algun centre oftalmològic que encara no hagi tancat o que ofereixi servei d'urgències.
 
1. Una de les vies d'entrada del coronavirus són els ulls, a través de la conjuntiva, encara que només un 1% desenvolupa conjuntivitis. A hores d'ara, estic segur que tots sabeu pels mitjans de comunicació que una persona que estigui infectada pot no tenir símptomes, i que el virus s'escampa en una àrea d'un metre al seu voltant. Si us plau, mantingueu la distància de més d'1 metre de seguretat respecte a qualsevol persona en tot moment. (1)
 
2. Atès que l'exploració oftalmològica es realitza a una distància d'uns 30 cm, totes les exploracions oftalmològiques han de ser considerades de risc. Què significa això? Que els oftalmòlegs i optometristes som vulnerables a contagiar-nos i a ser transmissors amb major facilitat que altres professions. És per això, que el consens de les societats oftalmològiques confirma la decisió que ja hem pres moltes consultes privades i hospitals públics: suspendre tota consulta i cirurgia oftalmològica NO URGENT. (2)
 
3. Dins de l'exploració ocular, hi ha una que requereix especial atenció: la presa de pressió intraocular. Aquesta ha de realitzar-se mitjançant material d'un sol ús, i per la proximitat que fa falta per a prendre-la, només es farà en aquelles urgències en les quals sigui estrictament necessari. MAI es prendrà mitjançant tonòmetres d'aire, ja que escampen partícules de llàgrima que puguin contenir el virus.(2)
 
4. Encara que no s'ha demostrat que les persones que portin lents de contacte puguin estar en major risc de contreure la infecció, pel fet que el virus pot trobar-se en la llàgrima i que aquesta és una via d'entrada, es recomana a tots aquells usuaris de lents de contacte, que usin ulleres durant aquest període de temps. Si no és possible, utilitzar les d'ús diari, i si tampoc és factible, extremar la neteja de les lents. SEMPRE realitzar una correcta neteja de les mans abans i després de col·locar-les. (1)
 
Si us plau, sigueu estrictes en el confinament. Un mes sembla molt de temps, però és l'única manera d'intentar que el sistema sanitari pugui atendre a totes aquelles persones que desenvolupin un estadiatge greu de la malaltia.
 
----------------------
 

 


Utilitzem cookies pròpies i de tercers per oferir una millor experiència i servei. Si continua navegant considerem que accepta el seu ús.